En çok ihtiyaç duyduğunuz anda güvenilir WordPress eğitimleri.

Yeni Başlayanlar İçin WordPress Kılavuzu

12+

Yılların Dijital Deneyimi

[total_posts]

Yayınlanan İçerik

Breadcrumbs Nedir? SEO da etkisi var mıdır?

Breadcrumbs Nedir?

Kullanıcıların web sitenizi gezinirken hangi sayfada bulunduğunu söyleyen ve yollarını kaybetmemelerine yardımcı olmak için yapılan ufak bir yönlendirme sistemidir.. Türkçe anlamı “ekmek kırıntısı” dır. İsmini Hansel ile Gretel’in ünlü masalından alan bu navigasyon (yönlendirme) sistemi, ziyaretçilerin adımlarını takip ederek geçtikleri yolları işaretlemelerini, istedikleri zaman bir üst kategoriye veya önceden ziyaret ettikleri sayfalara geri dönebilmelerini kolaylaştırıyor.

Bu yönlendirme sistemi kullanıcı deneyimi ve arama motoru optimizasyon’una etkileri vardır.
Breadcrumbs web sitenizin ve ziyaretçilerinin ihtiyaçlarına bağlı olarak özelleştirilebilir. Temelde, üç farklı breadcrumb türünden bahsedebiliriz.

 

Location Breadcrumb

En sık kullanılan breadcrumb türü olan location-based breadcrumb, kullanıcının bulunduğu sayfanın, site hiyerarşisi içindeki konumunu temel alır. Üst kategori, alt kategori ve ürün adına kadar detaylı bir yol ile konum belirtir.

 

Attribute Breadcrumb

Bu breadcrumb türü, kullanıcının geçtiği sayfaların title etiketlerini değil, niteliklerini listeler; dolayısıyla kullanıcıya site içindeki konumunu göstermez, çünkü bu sitelerde aynı ürüne ulaşmanın birden fazla yolu olabilir. Dolayısıyla bu breadcrumb türü kullanıcıya site içindeki konumunu değil, geçtiği sayfaların niteliklerini, yani o sayfalara ulaşmak için kullanılan filtreleri gösterir. Bu sistem çoğunlukla e-ticaret web sitelerinde kullanılır.

 

Path Breadcrumb

“Ekmek kırıntısı” anlamını tam olarak karşılayan path breadcrumb ise tam olarak kullanıcının takip ettiği yolu işaretlemekte ve dinamik bir biçimde oluşturulmaktadır. Bu breadcrumbs kullanımı kopya içerik oluşturma ihtimalinden dolayı kullanımı önerilmemektedir.

Breadcrumb kullanmalımıyız?

Breadcrumb kullanımı, kullanıcı deneyimi ve arama motoru optimizasyonuna olumlu etkiler oluşturmaktadır.
Arama motoru örümcekleri web sitenizi tararken breadcrumbs sayesinde web sitenizi daha hızlı ve düzgün bir şekilde indexleyeceklerdir. Kullanmanızın size çok artısı vardır.

Breadcrumb Kullanıcı Deneyimi Etkisi

Web sitenizin ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre kurgulanmış breadcrumbs yapılarından birisini seçtiğiniz zaman örneğin bir e-ticaret web sitesi için internette “L koltuk” arayan bir kullanıcı bir mağaza da herhangi bir L koltuk ürününe baktıktan sonra breadcrumbs tan yararlanarak diğer “L koltuk modellerine” göz atabilir. Bunun gibi bir çok yararları vardır.

Tabi her breadcrumbs işe yarar diye birşey yok nedeni ise kullanıcı deneyimine göre web sitenize breadcrumbs un yerleştirilmesi, odaklandırılması veya pasifize edilmesi gerekmektedir. Bunun içinde kullanıcı dostu bir arayüz tasarımına ihtiyacınız vardır.

Çözüm olarak kendimi öneriyorum size 🙂  profesyonel anlamda kullanıcı dostu ve responsive bir web sitesi ihtiyacınız var ise veya mevcut web sitenizi google kriterlerine uygun hale getirmek istiyorsanız sizlere ufak bir ücret karşılığında yardımcı olabilirim.

İletişim bilgilerime iletişim sayfamdan olaşabilirsiniz. SEO ve kullanıcı deneyimi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız SEO yazıları sayfamı takip etmenizi öneriyorum.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

İlgilinizi çekebilecek diğer içerikler

Picture of Furkan Sağlam

Furkan Sağlam

Mavis Agency'de Dijital Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Marka yönetimi, e-ticaret çözümleri ve dijital pazarlama stratejileri konularında uzmandır. Blog yazılarında, güncel dijital trendler ve etkili pazarlama taktikleri üzerine değerli bilgiler sunmaktadır. Dijital dünyada markaların başarısına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.200'den fazla okuyucu

furkansaglam.com’u yeni içerikler için takip edin!

Haftanın WordPress Eklentisi

WP Sweep

Eski taslakları, spam yorumları ve kullanılmayan verileri silerek performansınızı artırın.
Hemen keşfedin!