En çok ihtiyaç duyduğunuz anda güvenilir WordPress eğitimleri.

Yeni Başlayanlar İçin WordPress Kılavuzu

12+

Yılların Dijital Deneyimi

[total_posts]

Yayınlanan İçerik

Sponsorlu, nofollow ve ugc bağlantıları neden kullanılır?

Bağlantılar ve SEO

Başka bir web sitesine bağlandığınızda, arama motorları bağlantı verdiğiniz sayfa için ‘oy’ olarak kabul edebilir. Yetkili ve güvenilir web sitelerinden bu tür ‘oyları’ olan sayfalar, sonuç olarak arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilirler (dolayısıyla, daha yetkili ve güvenilir hale gelirler). Bu, bağlantıları bir tür para birimi yapar .

Bu yüzden iyi bir SEO stratejisi her zaman yaptığınız içerik, pazarlama ve halkla ilişkiler türlerinin diğer web sitelerinin size bağlanmasını nasıl teşvik edeceğini düşünmelidir. Sitenizin başkalarından nasıl bağlantı kazanabileceğini düşünmüyorsanız, bina ipuçlarını ve taktiklerini bağlama kılavuzumuz , nereden başlayacağınız konusunda ilham almak için iyi bir yerdir.

Link oluşturma

Geçmişte, ama bugün bile insanlar bağlantı satın alarak sistemi oynamaya çalışıyorlar. Açıkçası, bu yol değil; Google’ın penguenleri peşinizden gelebilir! Önerdiğimiz yüzden bütünsel bağlantı kurma aşağı kaynar, harika kaynaklara oluşturarak kitleniz için ve kelime çıkmak uzanarak, sonuçta daha bağlantıları açar.

Bir sayfaya bağlantı istiyorsanız, ne olur olmadan bunun için oy? Ve ne tür bağlantı göndererek olarak sisteme hile yollarını bulma insanların durur onların sitenin sizin web; yorum formları, forumlar veya sosyal medya profillerinde

Bu durumlarda, arama motorlarına güvenilmemesi gerektiğini söylemek için özel bir bağlantı türü kullanmamız gerekir.

nofollow nitelik

SEO’nun ilk günlerinde, birçok vicdansız pazarlamacı, diğer bloglara spam yorumları bırakarak, web yöneticilerinden bağlantılar satın alarak veya kullanıcı tarafından gönderilen içeriğe izin veren herhangi bir siteye bağlantılar yerleştirerek sayfalarına yüzlerce bağlantı kolayca alabileceklerini fark etti.

Bununla mücadele etmek için Google, 2005’te bir bağlantıyı güvenilmez olarak işaretlemenin bir yolunu tanıttı ; özellikle, “bu bağlantıyı takip etme” demenin bir yolu. Bağlantılarınıza nofollow özelliği eklendiklerinde artık oy sayılmazlar. Ayrıca, Google’ın politikası, ücretli olan herhangi bir bağlantının (genellikle bir reklam, ücretli yerleşim veya benzeri) , sıralama hesaplamalarını etkilememesi gerektiğini belirtmek için bir nofollow özelliği kullanması gerektiğidir.

Bunun nedeni ücretli bağlantıların bir sayfa için ‘oy’ ile aynı olmasıdır. Örneğin, birisi size web sitenize bir reklam koymanız için ödeme yaparsa, reklamı yapılan sayfaya veya ürüne bazı ziyaretçiler gönderebilirsiniz. Doğal bir onay olmadığından, bağlantı değeri bu sayfaya geçmemelidir; Bu bağlantı için bir tür tazminat aldığınız için arama motorları daha yüksek sırada olmamalıdır.

Bu ayrıca onaylamadığınız bir sayfaya bağlantı vermeyi de mümkün kıldı, ancak yine de kopyanızda bir örnek olarak kullanmak istiyorsunuz (örneğin, “ Bu ürünü denedim , ancak korkunçtu” ).

Bugün, hemen hemen tüm yorum sistemleri ve sosyal medya platformları , kullanıcı tarafından gönderilen içeriğe otomatik olarak nofollow özelliği ekliyor .

Bu neye benziyor?

Bir bağlantıya daha yakından bakalım. Böyle HTML’de, düz bağlantı görünüyor: <a href="https://www.example.com">example link</a>. Muhtemelen içeriğiniz boyunca bu tür bağlantıları çok kullanıyorsunuz. Bunları okuyucuları kendi sitenizdeki veya başka birinin web sitesindeki ilginç, alakalı içeriğe yönlendirmek için kullanırsınız.

Size bağlantı ya da dahil olmak üzere bir ücretli yerleştirme, olduğunu siteyi güvenmiyorum belirtmek istiyorum nofollow şu şekilde görünecektir özniteliği: <a href="https://www.example.com" rel="nofollow">example link</a>.

Dahili bağlantılar

Şimdiye kadar, sadece olmadığını kabul ettik harici linkler edilmelidir nofollow’d . Bazı durumlarda, dahili bir bağlantıyı nofollow özniteliğiyle işaretlemek de mantıklı olabilir . Yoast SEO’da, dahili bağlantılara giriş veya kayıt sayfalarınızı gösteren otomatik olarak bir nofollow özelliği ekliyoruz . Bu, Google’ın bu sayfaları taramak ve değerlendirmek için kaynakları boşa harcamasını önler.

Nofollow her zaman “takip etme” anlamına gelmez

Çoğu arama motorunun nofollow’a bir ‘ipucu’ olarak davrandığını ve hala ‘devalüasyon’ yaparken onları takip edebileceğini anlamak önemlidir . Google’dan Eylül 2019’da yapılan bir açıklama bunu açıklığa kavuşturdu:

Bağlantılar, aramayı geliştirmemize yardımcı olabilecek, bağlantılar içindeki kelimelerin işaret ettikleri içeriği nasıl tanımladığı gibi değerli bilgiler içerir. Karşılaştığımız tüm bağlantılara bakmak, doğal olmayan bağlantı kalıplarını daha iyi anlamamıza da yardımcı olabilir. Bir ipucu modeline geçerek, artık bu önemli bilgileri kaybetmemekle birlikte, site sahiplerine bazı bağlantıların birinci taraf onayının ağırlığı verilmemesi gerektiğini belirtmesine izin veriyoruz.

Danny Sullivan , Google

Ne sponsor ve ugc bağlantılar?

Eylül 2019’da Google, iki yeni tür bağlantı özelliği açıkladı . Artık bağlantıları sponsorlu veya ugc (‘kullanıcı tarafından oluşturulan içerik kısaltması) hem de nofollow olarak işaretlemek mümkün . Bunu açıkladılar:

  • Sponsor nitelik özellikle ücretli sıralama sonucudur bağlantıları belirlemek için kullanılmalıdır; sponsorlu yerleşimler, reklamlar, ücretli bağlantılar vb.
  • Ugc özellik kullanıcılar tarafından oluşturulan bağlantıları belirlemek için kullanılmalıdır (örn bir yorum formu yazar bağlantılar) bu nedenle mutlaka sayfanın yazarının tarafından güvenilen veya onaylanmış değildir.

Her iki durumda da, bunlar orijinal nofollow özelliğine benzer şekilde çalışır – Google notuna bağlantıyı bir ‘oy’ olarak saymasını söylerler. Google’ın bu verileri dahili olarak nasıl kullandığını tam olarak bilmiyoruz, ancak bağlantı hakkında daha fazla anlamalarına yardımcı olacağını ima ettiler. Bu, ‘oy’ sayma ve sayfaları değerlendirme şekillerini geliştirebilir.

Temmuz 2020’de Bing , sponsorlu ve ugc özelliklerini de desteklediklerini açıklığa kavuşturmak için belgelerini güncelledi .

Bu neye benziyor?

Bu, bağlantılar için dört farklı HTML biçimlendirme türümüz olduğu anlamına gelir:

  • Hiçbir birlikte normal bağlantı relözelliğinde
  • Bir nofollow bağlantısı: <a href="https://www.example.com" rel="nofollow">example link</a>
  • Sponsorlu bir bağlantı: <a href="https://www.example.com" rel="sponsored">example link</a>
  • Kullanıcı tarafından oluşturulan bir içerik bağlantısı: <a href="https://www.example.com" rel="ugc">example link/a>

Nitelikleri birleştirme

Bu özelliklerin her biri farklı bağlantı türlerini tanımlarken, çeşitli relözellikleri tek bir bağlantıda birleştirmek mümkündür . Örneğin, bir sponsor ve nofollow nitelik tek linkte bulunabilir: <a href="https://www.example.com" rel="nofollow sponsored">example link</a>.

Tüm arama motorları iki yeni relözelliği desteklemediğinden bu yararlıdır, bu nedenle sponsorlu ve ugc özelliğiyle birlikte nofollow özelliğini kullanmak en iyi uygulamadır .

Şimdi, bu bağlantıların ve relniteliklerin neye benzediğini biliyorsunuz . Ama bunları neden ve ne zaman kullanmalısınız?

Hangi özelliği ne zaman kullanmalısınız?

Sponsorlu özellik

Size ödenen bir reklam veya bağlantı veya başka bir şekilde sponsorlu özelliği kullanmalıdır . Bunun ardında yatan neden, Google’ın bir sayfaya bağlantıları onay olarak görmesidir; bir makaleye bağlarsınız çünkü kullanıcılarınızı yönlendirmek istediğiniz değerli bir kaynaktır. Başka bir web sitesine referans vermek için ödeme aldığınızda motivasyonunuz farklıdır. Tazminat olmadan bağlantı kuramayacağınız bir şey olabilir. Sponsorlu özelliği ile Google bu “doğal olmayan bağlantıları” normal bağlantılardan ayırabilir.

Diğer arama motorları bu sponsorlu özelliği (henüz) tanımayacağından , bu tür bağlantıya nofollow özelliğini de eklemenizi öneririz .

UGC özelliği

Web sitenizin kullanıcıları içerik veya bağlantı oluşturabildiğinde ugc özelliğini kullanmalısınız ; örneğin, sitenizdeki yorum bölümünde. WordPress kullanıyorsanız, bu özellik hakkında endişelenmenize gerek yoktur; WordPress , sitenizdeki yorum bölümündeki bağlantılara otomatik olarak bir ugc özelliği ve ekibimizden belirli bir istek – nofollow özelliği ekler .

Nofollow özelliği

Tüm arama motorları sponsorlu veya ugc özelliklerini desteklemediğinden, nofollow özelliğini de bu iki bağlantı türüne de eklemeniz gerekir .

WordPress’te sponsorlu veya nofollow bağlantıları oluşturma

HTML yerel olmadığınızda bu biraz karmaşık gelse de, WordPress blok editörü ve Yoast SEO ile nitelikli bağlantılar basittir. Yoast SEO 14.4’ten bu yana , içeriğinizdeki bir bağlantıya kolayca sponsorlu veya nofollow özelliği ekleme seçeneği ekledik .

Bir bağlantıyı takip etmemek veya sponsorlu olarak nitelendirmek (ve aynı zamanda nofollow) yapmak istiyorsanız, bağlantı simgesini tıklayın, bağlantınızı yapıştırın ve aşağıdaki seçenekleri göreceksiniz:

add nofollow link yoast seo 14.4
Yoast SEO’da bir bağlantı ayarını yapın: nofollow ekleyin veya size bir kaydırıcıyla bağlantı verin

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress video eğiticileri için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

İlgilinizi çekebilecek diğer içerikler

Picture of Furkan Sağlam

Furkan Sağlam

Mavis Agency'de Dijital Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Marka yönetimi, e-ticaret çözümleri ve dijital pazarlama stratejileri konularında uzmandır. Blog yazılarında, güncel dijital trendler ve etkili pazarlama taktikleri üzerine değerli bilgiler sunmaktadır. Dijital dünyada markaların başarısına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3.200'den fazla okuyucu

furkansaglam.com’u yeni içerikler için takip edin!

Haftanın WordPress Eklentisi

WP Sweep

Eski taslakları, spam yorumları ve kullanılmayan verileri silerek performansınızı artırın.
Hemen keşfedin!