Merhaba, yeni başlayanlar için WordPress SEO Rehberi geliştirdim. Web sitenizi daha verimli hale getirmek ve WordPress’in tüm avantajlarından yararlanmak için bu rehberi dikkatlice okuyup işlemleri kontrol edip tamamlamanızı öneriyorum.
Hazır mısınız?
Hadi Başlayalım!
İçindekiler
WordPress Nedir?
WordPress bir içerik yönetim sistemidir. Günümüzde 2024 yılında dünyadaki web sitelerin +%56 yazılım altyapılarını kullanırken WordPress’i tercih ediyor.
Hemen hemen her sektörde her konu ile ilgili verimli ve başarılı web sitelerini WordPress ile geliştirmek artık çok kolay.
SEO Nedir?
SEO, Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) kısaltılmasıdır.
En basit şekilde web sitelerinin arama motorlarında daha fazla görünür ve üst sıralarda olmaları için yapılan optimizasyon işlemleridir.
Web siteleri yazılım alt yapıları SEO kriterlerini yapmanızı her birini desteklemeyebilir. Şuan dünya da en iyi wordpress yazılımı destekliyor.
Tabi destekliyor diye WordPress’i tercih edip istenilen kriterdeki verileri hedef kitlenize uygun şekilde optimize etmezseniz istediğiniz noktaya nasıl gelebilirsiniz çok mümkün değil. WordPress’te SEO işlemlerini nasıl yapabileceğinizi bu Rehberde sizlerle paylaşıyorum.
SEO Neden Önemlidir?
Doğru SEO çalışması ile web sitenize hedef kitlenizdeki organik kullanıcı girişleri sağlayabilirsiniz.
Sattığınız ürünleri veya sunduğunuz hizmetleri detaylı bir şekilde optimize ederek reklam maliyeti olmadan müşterilerinize erişebilirsiniz. Ondan dolayı her zaman öncelikle kendi dijital varlıklarınızı en iyi şekilde tanımlamalı ve oluşturmalısınız.
SEO’da en önemli olan içerikler;
- Siz kimsiniz?
- Ne satıyor veya ne hizmeti sunuyorsunuz?
- Bu hizmetleri nerede ve kimlere sunuyorsunuz?
- Rakiplerinize kıyasla müşteriler sizi neden tercih etmeli?
Bu temel içerikleriniz mutlaka olması gerekiyor.
SEO’nun önemini özetleyecek olursak reklam harcaması yapmadan maliyetsiz organik potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlıyor olması.
WordPress ve SEO
Web sitenizin alt yapısını WordPress olarak seçmenizi şiddetle öneriyorum.
WordPress sistem güncellemeleri her zaman geliştirildiği için arama motorlarının kriterlerindeki değişikliklere en hızlı uyum sağlayan içerik yönetim sistemidir.
Diğer yazılımlarda her SEO kriteri için öncellikle SEO alanlarının oluşturulması ve rahat bir şekilde esnek kullanım özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Özel yazılımlarda kriterlerdeki değişikliklere uyum sağlaması ve güncellendirilmesi maalesef çok maliyetli ve zaman alıcı bir süreçtir.
WordPress’te SEO işlemlerini kolaylaştırmak ve zaman kazanmak için özel wordpress yazılım geliştirmeleri mevcuttur. Bu yazılım geliştirmeleri WordPress’te eklenti olarak geçmektedir.
Bu wordpress seo eklentilerini kullanarak optimizasyon işlemlerini kolaylıkla yapabiliyoruz. Rehberimizin devamında bu işlemleri sizinle beraber tamamlayacağız.
WordPress SEO'nun Temelleri
SEO sizin için çok teknik olabilir, ancak öyle olmak zorunda değildir. Bu rehber deki her aşamayı yaptığınızda web sitenizin trafiğinde gözle görülür bir artış sağlayabilir.
Aşağıdaki teknikleri kullanmak için bir teknoloji dehası olmanıza gerek yok. Bu rehberi takip etmeniz yeterli.
Zaten WordPress kullanıyorsanız, gereken her şeye sahipsiniz demektir!
Web sitenizi optimize etmeye başlamadan önce sağlam ve güvenilir bir hosting yapısında mı çalışıyor onu kontrol etmeniz gerekiyor.
Not: Web sitenizi SEO için optimize etmenin çok zor olduğunu düşünüyorsanız veya yeterli zamanınız yoksa, bunu sizin için yapabiliriz Profesyonel hizmetlerimizden satın alabilirsiniz.
Web sitenizin trafiğini uygun fiyatlarla büyütmenize yardımcı olmak için WordPress SEO hizmetleri sunuyoruz. Hizmet, Hosting, Tema Kurulumu ve Düzenlenmesi, AIOSEO veya Rankmath eklentisi kurulumu, sayfa içi optimizasyon, MonsterInsights kurulumu ile Google Analytics, anahtar kelime araştırması ve daha fazlasını içerir.
Türkiye'nin En İyi Hosting Firmaları
Hosting web sitemizin temelidir. Hosting hizmeti aldığımız firma en çok bilinen bir firma veya daha önceden duymuş olduğunuz bir firma yerine araştırıp wordpress için ne kadar ideal olduklarını öğrenip almanız gereken bir hizmet.
Site hızı, web sitenizin çalışma süresi, güvenlik ve destek gibi konularda size sıkıntı çıkartmayacak bir hosting firması seçmeniz önemlidir.
Bu başlangıç için dikkatlice düşünmeniz gereken temel gereksinimlerden biridir.
Hosting tercih ederken dikkat etmeniz gereken kriterlerden biri SSL sertifikasının hosting hizmetinin içinde olması ve kolay kurulum özelliğini olmasıdır.
Hosting Önerim
WordPress için özel olarak ekibimiz ile beraber geliştirdiğimiz woventi WordPress hosting hizmetleri ürünümüzü sizlere öneririm.
Teknik özellikler ve kriterlere özel WordPress Hosting hizmeti ve desteği sunuyoruz.
SEO Dostu WordPress Tema Seçimi
Hosting tercihinizi yaptıktan ve wordpress kurulumu gerçekleştikten sonra yapmanız gereken ilk işlem SEO dostu işinize en iyi şekilde yarayan bir WordPress tema seçimidir.
WordPress ilk yüklendiğinde çekirdek temalarından biri aktif olacaktır. Bu tema maalesef sizi veya işinizi kolayca anlatabileceğiniz ve fazla teknik bilginiz yoksa geliştirebileceğiniz bir tema değildir.
Bu noktada derin bir araştırma yapmanız veya profesyonel birinden destek almanız gerekmektedir. Bu süreçte hosting tercihinizi woventi den yana yaparsanız hosting paketine ek cüzzi fiyatlarda tema tercihi noktasında sizden aldığımız bilgiler doğrultusunda size en uygun olabilecek temayı seçmenizde ve kurulumunda size yardımcı oluyoruz.
İçerik Ağacı
İçerik ağacı benim ürettiğim bir terimdir. Rehberimizin üst kısımlarında bahsettiğimiz SEO’da önemli olan içeriklerin kendisidir.
Örneklendirmeli bir şekilde anlatacak olursak;
– Ben Kimim?
Furkan Sağlam.
– Furkan Sağlam Ne Yapıyor?
Firmaların Dijital varlıklarını oluşturuyor, iyileştiriyor ve yönetiyor.
-Furkan Sağlam bu hizmetleri kimlere ve nerede sunuyor?
Dijital varlığı olmayan veya daha verimli hale getirmek isteyen her firmaya veya kişi dünyanın her yerinde hizmet veriyorum.
-Rakip Firmalardan farkım ne?
Sunmuş olduğum veya sunacağımz her hizmetle ilgili müşterilerimi şeffaf ve detaylı bir şekilde bilgilendiriyorum. Ayrıca Tüm işlemleri kullanıcı dostu ve müşterinin ana hedefine uygun bir şekilde konsept olarak geliştirmekteyiz.
Bu örneklendirmedeki gibi link inşaaları ve içerik üretimleri yapmanız gerekiyor.
Sitenizin Görünürlük Ayarlarını Kontrol Edin
İçeriklerinizi oluşturup sitenizi düzenledikten sonra artık siteniz yayına hazır hale geldiğini düşünüyorsanız. Web sitenizin görünürlük ayarlarını kontrol edin!
WordPress, web sitenizi arama motorlarından gizlemek için yerleşik bir seçenekle birlikte gelir. Bu seçeneğin amacı, halka açılmaya hazır olmadan önce web siteniz üzerinde çalışmanız için size zaman tanımaktır.
Ancak, bazen bu seçenek yanlışlıkla işaretlenebilir ve web sitenizi arama motorları için kullanılamaz hale getirir.
Web siteniz arama sonuçlarında görünmüyorsa, yapmanız gereken ilk şey bu seçeneğin işaretli olmadığından emin olmaktır.
‘Arama Motoru Görünürlüğü’ bölümüne ilerlemeniz ve ‘Arama motorlarının bu siteyi indekslemesini engelle’ seçeneğinin yanındaki kutunun işaretli olmadığından emin olmanız gerekir.
Değişikliklerinizi kaydetmek için ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklamayı unutmayın.
WordPress’te SEO Dostu URL Yapılarını Kullanma
SEO dostu URL’ler sayfanın içeriğini net bir şekilde açıklayan kelimeler içerir ve hem insanlar hem de arama motorları tarafından okunmaları kolaydır.
SEO dostu URL’lere bazı örnekler şunlardır:
https://www.furkansaglam.com/woocommerce-kisa-kodlari/
https://www.furkansaglam.com/egitimler/wordpress-egitimi/
Bu URL’lerin okunabilir olduğuna ve bir kullanıcının sadece URL metnine bakarak sayfada ne göreceğini tahmin edebileceğine dikkat edin.
Peki SEO dostu olmayan bir URL neye benzer?
https://www.furkansaglam.com/?p=123
https://www.furkansaglam.com/kategoriler/123
Bu URL’lerin içerikle ilgisi olmayan numaralar kullandığına ve kullanıcının URL’ye bakarak sayfada ne bulacağını tahmin edemeyeceğine dikkat edin.
SEO dostu kalıcı bağlantı yapısı kullanmak, arama sonuçlarında daha iyi konumlar elde etme şansınızı artırır.
WordPress sitenizin kalıcı bağlantı yapısını nasıl kontrol edebileceğiniz ve güncelleyebileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
Ayarlar ” Kalıcı Bağlantılar sayfasını ziyaret etmeniz gerekir. Gönderi adı seçeneğini seçin ve ardından ayarlarınızı saklamak için ‘Değişiklikleri Kaydet’ düğmesine tıklayın.
WWW vs WWW olmayan
Web sitenizle yeni başlıyorsanız, sitenizin URL’sinde www (http://www.example.com) veya www olmayan (http://example.com) kullanmak isteyip istemediğinizi seçmeniz gerekir.
Arama motorları bunları iki farklı web sitesi olarak değerlendirir, bu nedenle birini seçmeniz ve ona bağlı kalmanız gerektiği anlamına gelir.
Tercihinizi Ayarlar ” Genel sayfasını ziyaret ederek ayarlayabilirsiniz. Tercih ettiğiniz URL’yi hem ‘WordPress Adresi’ hem de ‘Site Adresi’ alanlarına ekleyin.
Bir başkası ne derse desin, SEO açısından birini veya diğerini kullanmanın bir avantajı yoktur.
En İyi WordPress SEO Eklentisini Seçme
En iyi WordPress SEO eklentisini seçmek söz konusu olduğunda, büyük olasılıkla seçeneklerinizi en popüler iki çözümle daraltacaksınız: All in One SEO (AIOSEO) veya Yoast SEO.
AIOSEO, 3 milyondan fazla web sitesinde kullanılan orijinal WordPress SEO eklentisidir.
Bu, WPBeginner web sitesinde kullandığımız eklentidir.
TruSEO sayfa içi analizi, zengin snippets şema işaretlemesi, sosyal medya entegrasyonu, breadcrumb navigasyonu, WooCommerce için gelişmiş e-Ticaret SEO desteği, yerel SEO, dahili bağlantı asistanı ve çok daha fazlası gibi güçlü özelliklerle birlikte gelir.
Basitçe söylemek gerekirse, AIOSEO WordPress siteniz için tüm teknik SEO optimizasyonunu gerçekleştirir.
Bu eğitimde, ekran görüntüleri ve örnekler için AIOSEO kullanacağız.
WordPress’te XML Site Haritaları Ekleme
XML Site Haritası, web sitenizdeki her bir sayfayı listeleyen özel olarak biçimlendirilmiş bir dosyadır. Bu, arama motorlarının tüm içeriğinizi bulmasını kolaylaştırır.
XML site haritası eklemek sitenizin arama sıralamasını yükseltmese de arama motorlarının sayfaları hızlı bir şekilde bulmasına ve sıralamaya başlamasına yardımcı olur.
AIOSEO eklentisini kullanıyorsanız, sizin için otomatik olarak bir XML site haritası oluşturacaktır. Site haritanızı bulmak için bu URL’ye gidin (example.com yerine kendi alan adınızı yazmayı unutmayın):
http://example.com/sitemap.xml
XML site haritanızı Google’a nasıl göndereceğinizi bir sonraki adımda göstereceğiz.
Sitenizi Google Search Console’a Ekleyin
Web Yöneticisi Araçları olarak da bilinenGoogle Search Console, web sitesi sahiplerine içeriklerinin arama motoru tarafından nasıl görüldüğüne dair bir görünüm sağlamak için Google tarafından sunulan bir dizi araçtır.
Sayfalarınızın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü anlamanıza yardımcı olacak raporlar ve veriler sağlar. Ayrıca, insanların web sitenizi bulmak için kullandıkları gerçek arama terimlerini, her sayfanın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü ve sayfalarınızın ne sıklıkla tıklandığını da görebilirsiniz.
Tüm bu bilgiler, sitenizde neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamanıza yardımcı olur. Ardından içerik stratejinizi buna göre planlayabilirsiniz.
Google Search Console ayrıca web sitenizde bir sorun olduğunda, örneğin arama tarayıcıları web sitenize erişemediğinde, yinelenen içerik veya kısıtlanmış kaynaklar bulduğunda sizi uyarır.
AIOSEO kullanıyorsanız, Google Search Console’u nasıl ekleyeceğinize ilişkin bu kılavuzu takip edebilirsiniz.
AIOSEO kullanmıyorsanız, alternatif bir yol gösteren videomuzu izleyebilirsiniz:
Blog Yazılarınızı SEO için Optimize Etme
Yeni başlayanlar genellikle bir WordPress SEO eklentisi kurmanın ve etkinleştirmenin tek gereken şey olduğunu düşünme hatasına düşerler. SEO, maksimum sonuçları görmek istiyorsanız ayak uydurmanız gereken devam eden bir süreçtir.
En iyi SEO eklentilerinin tümü, her blog gönderisine ve sayfasına bir SEO başlığı, meta açıklama ve odak anahtar kelime eklemenize olanak tanır. Ayrıca, kullanıcıların web sitenizi Google’da arattıklarında ne göreceklerinin bir önizlemesini de gösterir.
Arama motoru sonuçlarında maksimum tıklama almak için başlığınızı ve açıklamanızı optimize etmenizi öneririz.
Blog yazınızı yazarken, SEO bölümüne kaydırın ve bundan tam olarak yararlanın.

Odak anahtar kelimeyi veya odak anahtar cümleyi nasıl seçeceğinizi, iyi bir başlığın veya iyi bir meta açıklamanın ne olduğunu merak ediyorsanız, blog yazılarınızı SEO için optimize etmeye yeni başlayanlar kılavuzumuzda ayrıntılı olarak ele aldık.
Sayfa içi SEO, SEO stratejinizin başarısı için çok önemli olduğundan okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Web Siteniz İçin Anahtar Kelime Araştırması Yapma
Birçok yeni başlayan, insanların hangi konuları aradığını ve bloglarına ve web sitelerine ne eklemeleri gerektiğini anlamak için en iyi tahminlerini kullanır.
Karanlıkta ok atmak gibi bir şey. İnsanların ne aradığını bulmak için gerçek verileri kullanabildiğinizde bunu yapmanıza gerek kalmaz.
Anahtar kelime araştırması, içerik oluşturucular ve SEO uzmanları tarafından kullanılan bir araştırma tekniğidir. Kullanıcıların sektörünüzdeki içerik, ürün ve hizmetleri bulmak için arama motorlarına girdikleri kelimeleri keşfetmenize yardımcı olur.
Daha sonra daha fazla arama trafiği elde etmek için bu kelimeleri ve ifadeleri web sitenizde kullanabilirsiniz.
Kullanabileceğiniz çok sayıda anahtar kelime araştırma aracı (hem ücretsiz hem de ücretli) vardır. Semrush kullanmanızı öneririz, anahtar kelimeleri keşfetmenize ve hatta rakiplerinizin sıralandığı anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olur.